Şeytanın Kemancısı (Niccolo Paganini / 1782-1840)


Niccolò Paganini’nin “Şeytanın Kemancısı” adlı eseri, olağanüstü becerisine ve esnekliğine eşlik ederek, neredeyse efsanevi bir üne sahiptir. Birçok kişi tüm zamanların en büyük kemancısı olduğunu düşünülmektedir.
“Yakışıklı değilim, fakat kadınlar benim çaldığımı duyunca ayaklarımın arasına sürünerek gelirler.”


-Niccolò Paganini-

İtalyan kemancı Niccolò Paganini, doğanın beslenmesini karşılamak için mükemmel bir örnek olabilir. Çocukluğunda babası tarafından keman öğretildi ve en iyi öğretmenler tarafından eğitilen Paganini bir dahi sayıldı. Oynadığı gaddarlık, uzun parmaklarıyla ve olağanüstü esneklikle birleşince, gizemli, neredeyse efsanevi bir üne kavuştu. Sokakta gezinip, virtüözlerin performanslarının en üst seviyesine ulaşması için şeytanla bir anlaşma yapmak zorunda kaldığına dair söylentiler dolaşarak, tüm zamanların en büyük kemancısı olarak göründü.

Çocukluk Dönemi


24, Teresa ve Antonio Paganini’den dünyaya gelen altı çocuğun üçüncüsü olan 27 Ekim 1782’de İtalya’nın Cenova kentinde dünyaya geldi. Yaşlı Paganini nakliye işindeydi, ancak mandolin çaldı. oğlu ve kuzenine erken yaşta öğretmeye başladı. Niccolo’nun annesi oğlunun ünlü bir viyolonsel olmasını umut ediyordu.


Niccolo babasının yeteneklerini tükettiğinde, başta tiyatro olmak üzere Cenevre’deki en iyi öğretmenlere gönderildi ve burada uyum ve kontrpuan öğrendi. İlk kaydedilen gösteri, 26 Mayıs 1794’te paganini henüz 12 yaşındayken bir kilisede gerçekleşti. Şovmenlik konusunda bir üne sahip olan Franco-Polonyalı bir keman virtüözü Auguste Frédéric Durand’ın eserinden etkilenmişti.


Böylece, çocuk Parma’daki Alexandro Rolla’ya geçti ve kendisi için en akıllıca rotanın kompozisyon olduğunun hissine kapılmaktan çok etkilendi. Yoğun bir eğitimden sonra Paganini Cenevre’ye geri döndü ve başta kiliseler olmak üzere beste ve performans gerçekleştirmeye başladı. Bazen günde 15 saat, kendi kompozisyonlarını kendi kendine bile olsa oldukça karmaşık olan kendi pratiklerini kullanarak uygulayan titiz antrenman programını hazırladı.

Müzikal Kariyer


1801 yılına gelindiğinde, bu zamana kadar babasıyla birlikte dolaşmaya başlayan Niccolò Paganini, Santa Croce Festivali’nde Lucca’ya gitti. Görünüşü çok başarılıydı, kendisini kasabaya sevdiriyordu.


Fakat kumar, kadınlaştırma ve alkol nedeniyle zayıf olduğu, bildirildiğine göre kariyerinin başlarında ikincisi tükenmişti. Kurtarma sonrası Lucca’ya geri döndü ve Napolyon’un kızkardeşi Prenses Elisa Baciocchi’nin lehine gitti ve mahkeme kemancı pozisyonunu güvence altına aldı.


Sonunda huzursuz bir şekilde büyüdü ve izleyicileri oynadığı gaddarlık veya hassasiyetle büyüleyerek zenginlik biriktiren bir virtüozun hayatına döndü ve izleyicilerinin ihale konusu pasajların icrasında gözyaşı döktüğü söylendi.


Bir müşterinin, Paganini’ye Coveted Guarnerius kemanını verdiği bir performansla sözde hareket ettiği söylendi. Bir başkası, şeytanın Paganini’ye özellikle tutkulu bir performans sergilemesine yardımcı olduğunu gördüğünü söyledi.


Paganini’nin şöhreti efsanevi oranlara geçmeye başladı – sık sık sokaklarda dolaşıyordu. Saf yetenekleri, şovmenliği ve sanatçılığına olan bağlılığı, belki de iki fiziksel sendromla zenginleştirildi: Marfan ve Ehlers-Danlos, biri kendisine özellikle uzun parmaklar veriyor, diğeri olağanüstü esneklik kazandırıyordu. Bunlar kesinlikle onun “The Devil’s Violinist” ve “Lastik Adam” gibi takma adlar kazandığı istisnai virtüözitesine etki ederdi. Fakat mitolojiyi, bir keman üzerindeki dizeleri kesmek ve Witches Dance gibi bir parçayı tek bir dize ile oynatmak gibi stuntslarla sürdürdü.


1827’de Paganini, Papa Leo XII tarafından Altın İmparatorluğun şövalyesi haline getirildi.

Kişisel Yaşam ve Miras


Paganini’nin, Harold en Italie’den besteci Gioachino Rossini ve Hector Berlioz’un yanı sıra daha sonra meşrulaştırdığı ve servetinden ayrılan bir oğlu Achilles olan bir metresi olan birkaç yakın arkadaşı vardı.


Yaşamın ilerleyen saatlerinde hastalığa yakalanan Niccolò Paganini, 1838’de sesini kaybetti. Fransa’ya taşınarak iyileşti, ancak 27 Mayıs 1840’da orada öldü.


Paganini, belki de şimdiye kadar yaşadığı en büyük kemancı sayılır ve 24 Caprices de dahil olmak üzere besteleri, yalnızca keman için o enstrüman için bestelenmiş en karmaşık parçalardan bazılarıdır.


SÖZLERİ

Keman benim metresimdir, ama gitar benim ustamdır. / Niccolo Paganini

Ben yakışıklı değilim, ama kadınlar beni duyduğunda, ayaklarıma gelmeye geliyorlar. / Niccolo Paganini

Başkalarını taşımak için taşınmalıyım. / Niccolo Paganini

















Yorumlar